De ligging van Alliance Hotel is het vertrekpunt voor uw verkenning van het centrum van Ieper. De prachtige stad met zijn Lakenhallen, Belfort, In Flanders Fields Museum, Sint-Maartenskathedraal, Menenpoort, Last Post ceremonie, Rijselsepoort en Ramparts Cemetery...
Centrum Ieper
Als voorbeeld, maar zeker ook als blijk van haar macht en rijkdom, bouwt de stad in de 13de eeuw haar openbare gebouwen in steen. De Ieperse lakenhallen en het belfort zijn in de 13de eeuw één van de meest indrukwekkende burgerlijke gebouwen van Europa. Het Ieperse belfort vormt de toren van 70 meter hoog van de lakenhallen. De onderbouw van het Ieperse belfort, de Donkerpoort, trotseerde de eeuwen en de Eerste Wereldoorlog. Het is de doorgang onder het Belfort. De robuuste gewelven dateren van rond 1200 en behoren tot de uiterst zeldzame relicten van het middeleeuwse Ieper die de oorlogsvernietiging overleefde. De Donkerpoort is bovendien een authentieke getuige van de Ieperse vroeg-gotische bouwkunst. Boven de Dokkerpoort, onder het wapenschild, prijkt het beeld van O-L- Vrouw van Thuyne, patrones van de stad.
Lakenhalle – Grote Markt 34,8900 Ieper.
Het museum confronteert de bezoeker met de gevolgen van den Grooten Oorlog. Het confronteert oud en jong met leven en dood in de Ieperse frontstreek.
WebsiteDe kathedraal is een oude bisschopskerk in gotische stijl heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De kathedraal kan vrij bezocht worden, niet tijdens de erediensten.
WebsiteDit gedenkteken, in de vorm van een Romeinse triomfboog, draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium. Hier worden de namen vermeld van het begin van de oorlog tot 15 augustus 1917. De vermisten vanaf 16 augustus 1917 tot einde van de oorlog, staan vermeld op panelen van het Tyne Cot Cemetery in Passendale. Er zijn er 34.984. Op 8 juli 1803 bezocht Napoleon de stad. Vanaf dan werd ze prompt de Napoleonpoort genoemd. Vanaf 1815 kreeg ze haar huidige naam : de Menenpoort. In 1862 werd ze gesloopt en was deze toegang niet meer dan een 13 meter breed gat in de vesten. Langs deze poort marcheerden de Britse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het front om er de Ypres Salient te verdedigen.
WebsiteSinds 1928 wordt ieder avond om 20 uur stipt de “Last Post” geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Na de Eerste Wereldoorlog werd door dankbare burgers de Last Post Association opgericht. Van 1 januari tot 31 december en in alle weersomstandigheden wordt door klaroeners van de Last Post Association, vrijwillige Ieperse brandweerlui, huilde gebracht aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
WebsiteDe Rijselpoort maakt deel uit van de vesting gordel rond Ieper. Ze is de oudste en enige nog bewaarde stadspoort uit de 14de eeuw en verbindt twee delen van de Ieperse vestingen.
WebsiteDeze oorspronkelijk Franse militaire begraafplaats werd van februari 1915 tot april 1918 door de Britten gebruikt. Er bleven 198 graven over met 163 Britten, 10 Canadezen, 11 Australiërs en 14 Nieuw-Zeelanders, waarvan 10 Maori. In 1999 werden nog vier lichamen bijgezet.
WebsiteOp 30 minuten van het hotel.